Gewoon uniek Een andere kijk op autisme

AUTEUR
Barry Prizant

UITGAVEJAAR
2015

INHOUD
Maar al te vaak wordt autisme gezien als een optelsom van tekortkomingen. Fladderen met de handen, telkens dezelfde zinnen herhalen of alles op kleur sorteren: typisch autistische gedragingen zijn afwijkend en moeten zoveel mogelijk worden afgeremd.
Of toch niet?

In Gewoon uniek introduceert Barry Prizant een baanbrekende, andere kijk op autisme. Mensen met autisme zijn geen probleem dat moet worden opgelost, ze zijn individuen die moeten worden begrepen. De vraag is niet: hoe kun je autistisch gedrag stoppen? De vraag is: waar komt het vandaan? En kunnen we ons eigen gedrag of de omgeving daarop aanpassen?

Telkens de luxaflex precies recht hangen, kan de overweldigende en chaotische wereld net iets voorspelbaarder maken. Steeds weer een zin uit Finding Nemo opdreunen, kan helpen om onduidelijke sociale situaties te structureren. Aan de hand van talloze ontroerende voorbeelden laat Prizant zien dat kinderen en volwassenen met autisme vaak goede redenen hebben voor hun unieke gedrag. Behandel hen met aandacht en respect, en ze zullen enorm opbloeien.

'In de zee van boeken over autisme springt dit boek eruit. Het geeft ouders de waardering die ze verdienen en respecteert de echte experts: mensen met autisme zelf.' Elaine Hall

Dr. Barry Prizant heeft meer dan 40 jaar ervaring met het begeleiden van kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis. Hij was hoogleraar communicatiestoornissen en schreef verschillende boeken over autisme en communicatie.